Oron för klimatförändringen ökar Rototecs tillväxt – redan uppe i 10 miljoner borrmeter för bergvärme i Norden

Den allt större oron för klimatförändringen och en ökad efterfrågan på miljövänlig geoenergi driver på Rototecs tillväxt. Kostnadseffektiv och fossilfri geoenergi tas i bruk i allt större omfattning i Norden där berggrunden skapar gynnsamma förhållanden för dess utnyttjande. Geoenergi är förnybar solenergi som lagrats i marken och som kan användas för uppvärmning och kylning av fastigheter.

I början av augusti nådde företaget en milstolpe under sin tolvåriga historia: 10 miljoner borrmeter. Detta motsvarar en besparing om 216 584 ton koldioxidutsläpp per år. För jämförelsens skull kan det nämnas att denna koldioxidmängd motsvarar 188 826 flygresor från Stockholm till Bangkok eller 38 676 bilfärder jorden runt. Tack vare geoenergin som borras av Rototec sparar vi 524 926 oljefat per år, alltså 1 438 fat om dagen eller 60 fat i timmen.

Bergvärme och fastighetskyla som fås med den har börjat användas förutom i egnahemshus även i sjukhus, skolor, daghem, köpcentra, spahotell och andra stora fastigheter, också inom industrin. Enligt en färsk undersökning från Sitra (Jubileumsfonden för Finlands självständighet) står boendet för 40 procent av enskilda konsumenters koldioxidavtryck, och största delen av detta kommer från uppvärmning och kylning av bostaden. I undersökningen nämns även bergvärme som ett miljövänligare uppvärmningsalternativ. Geoenergi ökar dessutom fastighetens värde och är lönsamt, både ekonomiskt sett och som en investering i planetens framtid.

”Till vår glädje har vi sett en större klimatmedvetenhet och en kontinuerlig ökningD av efterfrågan i Norden. I Norge kommer oljeuppvärmning att förbjudas 2020, vilket har lett till en kraftigt ökad efterfrågan, och vi har precis vunnit ett stort projekt i det nya sjukhuset i Stavanger. I Sverige är klimatförändringen ständigt på tapeten och även där har efterfrågan på miljövänlig geoenergi ökat fint. Också i Finland är tillväxten stark, framför allt i stora fastigheter, som till exempel Sokos Hotel Koli och köpcentret Skanssi”, säger Alexej von Bagh, verkställande direktör för Rototec Group.

”Tio miljoner borrmeter är en prestation som jag inte ens vågade drömma om när jag startade företaget 2007. Det har varit fint att få följa med företagets tillväxt och utveckling, och vad som är ännu bättre, att samtidigt göra något bra för klimatet”, säger Mikko Ojanne, vice verkställande direktör för Rototec Group.


Mer information:
Joanna Viileinen, marknadsförings- och kommunikationschef, Rototec Group, joanna.viileinen@rototec.fi eller tfn +358 40 538 33 66
Bilder: https://material.rotomap.fi


Rototec
Rototec är Europas största leverantör av geoenergilösningar och en driven branschinnovatör. Geoenergi är förnybar energi från marken som kan användas till att värma och kyla fastigheter i alla storlekar. Rototecs tjänster omfattar hela processen kring geoenergisystem – allt från konsultation till installation. Företaget grundades 2007 och bedriver verksamhet i Finland, Sverige och Norge. Omsättningen år 2018 uppgick till 50 miljoner euro. Mer information om geoenergi och Rototec finns på adressen www.rototecgroup.com

Share: