Bergvärmelösningen Geolo vann det europeiska HPA-priset

Geolo, den unika bergvärmelösningen som har utvecklats av Rototec, Raksystems och Enersys, vann Heat Pump Award (HPA) 2022 i Bryssel. Den unika lösningen minskar koldioxidutsläppet och kostnaderna under byggnationen av hjälp av bergvärme – en innovativ lösning för framtidens mest miljövänliga byggprojekt. 

En kreativ lösning för framtidens energi


Geolo-lösningen vann tävlingen Heat Pump Award, en tävling som anordnades i Bryssel i kategorin Lighthouse Heat Pump Project. Tävlingen arrangerades av European Heat Pump Association (EHPA) – en organisation som jobbar med att ta fram de mest effektiva, smarta och hållbara värmepumpslösningarna. Enligt juryn visar Geolo-lösningen hög kreativitet och kvalitet för att lösa ett unikt problem, samtidigt som det inspirerar andra att utveckla och förbättra sina egna projekt.

– Teamet har gjort enormt bra jobb för att utveckla Geolo. Det här priset är ett bevis på att vi har uppnått något mycket betydelsefullt tillsammans. Lösningen har egen design och tillverkning, och vi ser en stor potential för Geolo i framtiden, säger Rototecs Jaakko Jokitalo.
Rototec-award web

Minimala CO2-utsläpp med Geolo


Byggbranschen är en av de branscher som orsakar mest utsläpp. Detta gör det extra viktigt att hitta nya lösningar som minskar på klimatavtrycket. Geolo är ett helt nytt sätt att minimera CO2-utsläpp och energiförbrukningen under byggnationen av en värmepump och dess anläggning och installation, samtidigt som helheten för byggnationen optimeras. Med hjälp av Geolos tekniska funktioner kan uppvärmning och nedkylning under ett projekt ske på ett miljövänligt sätt hjälp av förnybar markvärme.

– I praktiken är Geolo ett mindre kraftverk som producerar värme och kyla under en byggnation. Lösningen är designad för att klara av alla typer av förhållanden och årstider i samband med en byggnation, förtydligar Jokitalo.

Med hjälp av Geolo förbli byggkvaliteten hög, då rätt förutsättningar kan ges för byggmaterial och konstruktioner oavsett vilken årstid eller klimat som råder. Detta innebär att ett värmepumpsprojekt kan hålla tidslinjen för byggnationen, samt att livslängden på byggnaden eller fastigheten maximeras.

Geolo sparar helt enkelt in på kostnader för ett byggprojekt och minskar avsevärt koldioxidutsläppen. Vi kan nästan garantera ett helt utsläppsfritt projekt och att människorna som ska befinna sig i fastigheten eller byggnaden vistas i en mer hälsosam miljö. 

Vill du läsa mer om Geolo den unika bergvärmelösning som reducerar koldioxidutsläpp? Läs mer här! 

Share:

Vill du samarbeta med Rototec?

Är du på jakt efter en partner för ditt nästa geoenergiprojekt? Vi på Rototec står alltid redo att ta emot nya utmaningar och projekt inom geoenergi. Ladda ner vår broschyr och läs mer!