Brf Elin Wägners Gata – klimatvänlig bostadsförening med bergvärme

Brf Elin Wägners Gata

208 Lägenheter

Under 2019 installerade Rototec och Gerox en geoenergianläggning i bostadsrättsföreningen Elin Wägners Gata. Bergvärmeprojektet blev väldigt lyckat, och resulterade i att föreningen nu är mer klimatvänlig. Dessutom sparar de 208 lägenheterna totalt nästan en miljon kronor per år i uppvärmningskostnader jämfört med den tidigare fjärrvärmelösningen.

Bergvärme som täcker hela energibehovet


I detta projekt var Rototec ansvariga för projekteringen. Vi utförde en analys av både den ekonomiska och tekniska synvinkeln och med en ordentlig planering kunde vi garantera att bergvärmeanläggningen optimerades och undvek onödig överkapacitet. Vår mångåriga erfarenhet från bergvärmeprojekt har gjort att vi kan konstatera att flera stycken mindre värmepumpar ibland kan medföra bättre resultat ur driftkapacitetsperspektiv jämfört med en enda större anläggning.

– Projekteringen är grundpelaren för hela geoenergiprojektet. I detta objekt täcker energibrunnarna cirka 80% av föreningens värmebehov vilket resulterar i en riktigt bra pay off-tid. Vi anlitade Rototec för att säkerställa systemets goda funktion och optimala drift, berättar Gerox Marknadsansvarig Per Melin.

Professionell TRT och borrning


I Rototecs uppdrag ingick även en provborrning för att undersöka bergets egenskaper i detalj. Provborrningen möjliggör även det termiska responstestet (TRT) som ger information om berggrundens termodynamiska egenskaper i det specifika området.

– Rototecs team har lång erfarenhet av både provborrning och TRT-mätning, två avgörande delar för geoenergiprojektets optimering. Genom samarbetet kan vi vara säkra på att antal borrhål och dess inbördes avstånd bestäms utefter fastighetens faktiska behov, sammanfattar Per Melin.

Med över åtta kilometer av borrhål så utnyttjar nu Brf Elin Wägners Gata värmen som finns att hämta från under våra fötter, och dessutom alldeles gratis. Systemet är även förberett för att hämta frikyla från berget så i framtiden kan både bergvärme och bergkyla utnyttjas vid behov. Den färdiga bergvärmeanläggningen medför även betydande besparingar jämfört med fjärrvärme som användes tidigare. Nu sparar bostadsrättsföreningen hela 970 000 kronor i årliga uppvärmningskostnader.

På jakt efter bergvärme? 


Behöver ni en pålitlig och erfaren samarbetspartner för ert bergvärmeprojekt? Rototecs expertis inom bergvärme räcker hela vägen från planering till utförande. Vi är Europas största bergvärmeleverantör - kontakta oss för offert och mer information om våra uppdrag med Nordens modernaste maskinkapacitet.

Share:
Rototec-Bergvarmeguide-for-bostadsrattsforeningar_featured-img

Bergvärme för bostadsrättsföreningar

Läs mer om geoenergi för bostadsrättsföreningar i vår broschyr. Kontakta Rototec för ytterligare information!