Biltema, Partille

Biltema driver idag över 100 varuhus i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Som en del av deras viktiga miljö- och hållbarhetsarbete får många av Biltemas varuhus sin uppvärmning och kyla från geoenergianläggningar och under 2021 fick vi på Rototec äran att installera geoenergi åt Biltema i Partille.

Noggrant planerad anläggning med önskat resultat


Noggranna kalkyler baserat på varuhusets storlek och det geografiska läget resulterade i att Biltema Partille fick 22 energibrunnar borrade för sin nya geoenergianläggning. Berggrundens geotermiska egenskaper, värmepumparnas effekt och antalet borrhål visade att respektive hål skulle borras 290 meter djupt.

Rototec påbörjade borrningen av den nya anläggningen i februari 2021 och arbetade med detta till slutet av april samma år. GBJ Bygg utförde schaktarbete och vi på Rototec lade ner markslang och installerade samlingsbrunnar i olika etapper. Hela projektet stod klart i juni 2021. Håkan Sibbesson, Platschef på GBJ Bygg, berättar: 

Vi är mycket nöjda med samarbetet. Projektet med att installera geoenergi åt Biltema Partille gick väldigt bra och vi är mycket nöjda med arbetet som Rototec utförde. 

Kombinerad bergvärme och bergkyla


Biltema Partilles nya geoenergianläggning lagrar nu värme i berggrunden under de varma sommarmånaderna. Under den kalla vintern pumpas den förnybara energin upp i ett slutet system och överskottsvärmen leds tillbaka ner i marken. Under sommaren används även systemet för att kyla ned varuhuset. Utöver att geoenergi är hållbart och miljövänligt så medför det nya systemet även stora kostnadsbesparingar för varuhuset. Billig energi helt enkelt.

Foto Biltema

Share:

Samarbeta med Rototec

Vill du läsa mer om hur det är att samarbeta med Rototec och vad du kan förvänta dig av ett samarbete med oss? Ladda då ner vår broschyr och läs mer!