Kombination av bergvärme och bergkyla gynnar Biltema i Partille

Biltema, Partille

22 st Energibrunnar
290 m Djup

Biltema driver idag över 100 varuhus i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Som en del av deras viktiga miljö- och hållbarhetsarbete får många av Biltemas varuhus sin uppvärmning och kyla från geoenergianläggningar och under 2021 fick på Rototec äran att installera geoenergi åt Biltema i Partille.


Välplanerad energianläggning med önskat resultat


Noggranna kalkyler baserat på varuhusets storlek och det geografiska läget resulterade i att Biltema Partille fick 22 energibrunnar borrade för sin nya geoenergianläggning. Berggrundens geotermiska egenskaper, värmepumparnas effekt och antalet borrhål visade att respektive hål skulle borras 290 meter djupt.

Rototec påbörjade borrningen av den nya anläggningen i februari 2021 och arbetade med detta till slutet av april samma år. GBJ Bygg utförde schaktarbete och vi på Rototec lade ner markslang och installerade samlingsbrunnar i olika etapper. Hela projektet stod klart i juni 2021. Håkan Sibbesson, Platschef på GBJ Bygg, berättar: 

Vi är mycket nöjda med samarbetet. Projektet med att installera geoenergi åt Biltema Partille gick väldigt bra och vi är mycket nöjda med arbetet som Rototec utförde. 

Kombinerad bergvärme och bergkyla


Biltema i Partille har numer en geoenergianläggning som lagrar värme i berggrunden under de varma sommarmånaderna, och under vintern pumpas den förnybara energin upp i ett slutet system och överskottsvärmen leds tillbaka ner i marken. Under sommaren används den här energin dessutom för att kyla ned varuhuset. Utöver att geoenergi är hållbart och miljövänligt så medför det nya systemet även stora kostnadsbesparingar för varuhuset.

Share:

Samarbeta med Rototec

Vill du läsa mer om hur det är att samarbeta med Rototec och vad du kan förvänta dig av ett samarbete med oss? Ladda då ner vår broschyr och läs mer!